Благодаря за компетентните мнения,  задължена с по едно!
Най-добре си направете един възмезден договор . Не е задължително възнаграждението да е МОД. Може да е и МРЗ. Така е най-чисто и да не се възприеме като избягване на данъчното облагане / чл.16 ЗКПО / - още повече, че сте и свързани лица. Иначе определено съпругът Ви ще има полза от това осигуряване при пенсиониране.
Да Ви разбирам ,че предлагате да сключа с приятеля ми / не ми е съпруг/  възмезден договор примерно поне за 560 лв  месечно, но договор за какво и той какви ОВ предполага?
И съгл. този договор той да упражнява дейността във фирмата за тези година и половина?
Това бе първото, което днес попитах НАП, но те казаха, че ако се промени вида на осигуряването т.е мина на ниския процент, то това не променя обстоятелството,че фирмата ще си е действаща и ще извършвам дейност там. Аз и без друго не държа да си тегля майчинство и болнични през ЕООД.  Как смятате - да се обадя ли пак на НАП - служителката се консултира с някой и след това ми върна отговор, което значи, че не бе сигурна! За мен е важно да тегля майчинството там, където съм на ТД при добра заплата
благодаря!
и последен въпрос-ако назнача съпруга за прокурист мога ли само да го осигурявам , но да не му изплащам доход, т.е тези 450 лв за негови ОВ да са в негова полза за пенсия някой ден?
Т.е. за Вашето предложение - мога ли да я назнача само Управител за периода на майчинство, а не да пререгистрирам ф-та в ООД?
Проблема е, че тя е зле здравословно и доста възрастна, ако нещо се случи с нея трябва  да правя пререгистрации на фирмата после обратно в ЕООД ?
Мерси!
Здравейте,
Имам нужда от съдействие. Имам ЕООД, осигурявам се в/у МЗ и няма други лица в нея, нямам доходи там.
Работя на ТД в компания. Ще излизам в майчинство. Проблема-как да извършвам дейност във фирмата, която е работеща и да съм по майчинство?
ОТ НАП и НОИ казаха да назнача прокурист. Ако фирмата имаше оборотни ср-ва - можеше, но да осигуря прокурист в/у 1299 лв и да внасям 450 лв грубо ОВ , ще фалирам фирмата. Месечния ми оборот е 900 лв. Няма да прекъсвам дейност!
Какво решение има?
Мога ли да назнача пенсионер майка ми и да внасям по-малко ОВ и да не й плащам доход? Доколкото прочетох няма да стане, защото вида договор предполага и всички ОВ в/у МОД за дейност
Или друго- все някакъв изход трябва да има!
Здравейте,
искам да сключа договор м/у мен /като едноличен собственик капитала на ЕООД/ и фирмата ми за безвъзмездно ползване на моя автомобил, т.к.  дейността го изисква. Не искам наем.
Във фирмата ще се отчитат само р-ди за ремонт и поддръжка, горивото, винетка.
Някой може ли да пусне препратка към становище на НАП относно данъчното признаване на тези р-ди във фирмата /ДДС аспекти не ме интересуват, няма да го ползвам/.
Мерси в аванс!
Благодаря ВИ! Аз съм отчислила дивидент от п/бата мин г, който още нямам ресурси да изплатя.
Аз полагам личен труд 100% в ЕООД и като СОЛ се осигурявам в/у 460.
По ТД ме осигуряват на около 1100 - до 1500 бруто, но е плаващо всеки месец заради начисления разни.
Тогава в/у колко е правилно да се осигурявам като СОЛ?
 НО това, каето ме вълнува повече е:
1/ трябва ли да си удържам ДДФЛ ежемесечно с падаване на декларц 1?
2/ трябва ли да правя изравняване на ОВ за предходната година след като нямам реални доходи до 30/04  и респ. да подам декларация обр.6?
АЗ ПО ПРИНЦИП ИСКАМ ДА ПОЛУЧАВАМ НЯКАКЪВ  МАЛЪК ДОХОД ОТ ЕООД, НО НЕ ЗНАЯ КАК ДА ГО ОФОРМЯ - ПО ДОГОВОР ЗА КАКВО, ЗАЩОТО ФИРМАТА Е СЪС СМЕШЕН ОБОРОТ И ЕДВА ОЦЕЛЯВА
В тази връзка  да попитам, ако това лице  не се осигуряваше по трудовото правоотношение в/у тавана, а някъде по-малко, без значение колко, то като СОЛ какви осигуровки и ДДФЛ трябва да му се удържат?
 И грешка ли е ако внася осигуровка в/у 460 лв, без  да има доход и да не удържа ДДФЛ?
Т.е. той работи по трудово правотнош., но се и осигурява в/у 460 /защото е длъжен/ като собственик на ЕООД без да има реални доходи в ЕООД?
благодаря
Да, всичко стана. Очевидно първо е трябвало да регистрирам СОЛ в НАП. Благодаря!
Да,ще прочета. Д1 яще си я подам следв.месец ,но исках да изясня как се попълва.приятен уикенд
Благодаря, !!Да, прочетох ,че ще трябва да се осигуря на 25,8%, успях да подам с ПЍК и декл. за рег. на СОЛ зе себе си и ще пробвам днес отново с попълване на деклар.обр.1. Аз съм счетоводител, но съм се занимавала с други данъчни закони, но не и трудово-осигурителни.
Бих искала да споделите мнение по въпрос. Осигурена съм по трудов договор в/у 1200лв при работодател, но трябваше да прехвърля фирма на свое име поради смърт. Трябва отсега нататък да се осигурявам като СОЛ и искам за възможно най-малко осигурителни случай-ако може само за ф.Пенсии-12,8%. Възможен ли е този вариант, избягвайки ЗО и ДЗПО?
И в Деклар обр. 1 кой вид осигурен да избера-ако избера 12-СОЛ, не се активни клетките №22, за да въведа 12,8%, а ми е активен избора само в № 22.1.-8% ЗОВ?
Трябва ли да подам своевременно декларация за регистрация на СОЛ по образец на НАП от момента, в който в ТР съм регистрирала промяна като Управител и собственик?
Много благодаря и да Ви се връща отзивчивостта!
Здравейте, имам въпрос относно Декларация 1 на СОЛ.
Задължително ли се попълва т.31, 31А и т.34 и как?
Осиг. праг-420 лв., осигурен на Ф. Пенсии, ЗО и ДЗПО-25,8% .
В указанието за попълване пише:
В код 31. Начислен месечен облагаем доход - попълва се трудовото възнаграждение .Попълва се за лица с попълнен "Вид осигурен" в т. 12 - код 12
Това не е трудово отношение, нали?
В код 31А. Начислен месечен данък -какъв ДДФЛ при СОЛ?

34. Нетно възнаграждение -- попълва се сумата на нетното възнаграждение....при условие,че лицето не получава доход, няма и нетна сума , но попълва ли се?
Досега не съм попълвала.
Здравейте,
ЗОВ на УПравителя са внесени за 6 м. по ЗЛ булстатат на фирмата, вместо по ЕГН на ЗЛ.
АТ НАП не искат  да ги прихванат, а да подам искане за възстановяване и да ги преведа с лихвите.
Как смятате-наистина ли това е единствена  възможност?
Мерси!
Работите по трудов договор ли?
На максимума ли сте осигурена там?
На каква фирма сте собственик?ЕТ?ЕООД?
*****
Фирмата е ЕООД. Аз работя друга работа и ме осигурава работодателя на 1000 , да речем и аз не желая да се осигурявам. Искам да назнача роднина пенсионер за УПравител и него да осигурявам . Въпроса е на него какви СО дължа?
Здравейте,
аз съм собственик на фирма и искам да избера  най-нисък размер осигуровки, тъй като работя и не искам да се осигуравам.
Възможно ли е да назнача пенсионер за Управител и да внасям само 8% ЗОВ в/у МОП или не?
Благодаря!
Здравейте,
моля, ако някой е наясно да сподели ако извършвам ВОП в обеми от  около /без да има значение- 6000 Евро на годишна база/, длъжна  ли съм да се регистрирам по ДДС и ако не съм ще дължа ли ДДС на входа на странат или го внасят моите партнъори в страна членка?

благодаря!